donderdag 23 oktober 2014

Beloon je de hond nou ook voor slecht gedrag?

Uit mijn omgeving krijg ik steeds vaker de vraag toegeworpen
of je de hond nou niet juist meer stimuleert in het laten zien van slecht gedrag ,
bij gebruik van een voerbeloning.
                                                                                                                           bron fotoEigenlijk kan je de vraag zo simpel beantwoorden Je beloont de hond pas met een koekje wanneer hij het gewenste gedrag laat zien. klik hier om te zien wat gewenst gedrag inhoud  je zult zien dat 'gewenst gedrag' anders is dan ongewenst gedrag ... Snap je? Mooi
Deze 2 artikels zijn niet echt hond gerelateerd dus voor de duidelijkheid... Gewenst gedrag bij de hond kan zijn ,'het netjes zitten' terwijl er een fietser voorbij scheurt of, aandacht hebben voor de baas tijdens een wandeling. Ongewenst gedrag is bv. het blaffen naar auto's , je bank slopen enzv .
 Dus nog een keer... Je beloont bij goed gedrag niet tijdens slecht gedrag.

In een van mijn artikels klik hier vertelde ik al dat de positieve training gebruikt maakt van alles wat de hond motiveert. Dit hoeven dus niet eens voerbeloningen te zijn.    

In het begin kun je de hond begeleiden met een voertje in de juiste positie. Je zou het dus een lokmiddel op dit moment kunnen noemen.
Hierna leert de hond het commando erbij. Zodra de hond het commando kent word het voer  ook echt een beloning. De hond ziet namelijk uit eindelijk het voertje niet, totdat hij het gewenst gedrag laat zien.hierna komt pas het voertje te voorschijn. Jij werkt toch ook liever wanneer je er betaald of waardering voor krijgt?

Voorbeeldje
Jij zegt: Lucas 'af' '

Lucas gaat af..

Jij zegt : Goed zo Lucas

Lucas krijgt een koekje en je geeft hem 'vrij'

uiteindelijk ga je ook zo veel mogelijk het gebruik van voertjes af bouwen,en zal de hond meer moeten gaan werken voor een lekker voertje.
                                                                             bron foto

Tijdens het trainen van ongewenst gedrag zou je de hond met een lekker voertje kunnen afleiden zodat hij het foute gedrag niet zal gaan laten zien...
voorkomen dus.
Je voorkomt dat de hond de fout in gaat en begeleid hem in het doen van het juiste.
Natuurlijk is tijdens het gebruik van een voerbeloning timing heel belangrijk.
Dat spreekt voor zich. Het lijkt me niet meer dan logisch dat je de hond niet een koekje voert wanneer hij compleet uit zijn dak gaat. Ik denk dat de meeste mensen voer beloningen zwak vinden en het gewoon weg niet willen begrijpen. Positief trainen is eigenlijk het vrijwillig leren van de hond.
Zoals ik al zei je gebruikt wat je hond motiveert, kijk naar wat voor jou hond een beloning is.
Waar is hij weg van? Waar doet hij alles voor, soms volstaat al alleen een vrolijke 'goed zo lucas'.


Wist je trouwens dat de 'clicker  training '  ontstaan is bij het trainen van dolfijnen? Meer lezen over de clicker? Klik hier
Subscribe to Our Blog Updates!
Share this article!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML